ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ

Τι είναι η τροφική δυσανεξία

Η τροφική δυσανεξία είναι η αρνητική αντίδραση του οργανισμού μας σε ορισμένες τροφές. Μία ή περισσότερες ουσίες που περιέχονται σε αυτές, όπως για παράδειγμα πρωτεΐνες, πεπτίδια, τοξίνες ή πρόσθετα μπορούν να ερεθίσουν τον οργανισμό μας και να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα.

Η αντίδραση αυτή του οργανισμού στις τροφές σχετίζεται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, λόγω της προβληματικής ή ελλιπούς αφομοίωσης ενός φαγητού. Το σώμα μας δηλαδή, αδυνατώντας να ολοκληρώσει την πέψη της τροφής, προσπαθεί να προστατευθεί και έτσι παρουσιάζει προσωρινά ή και μόνιμα παθολογικά συμπτώματα, από ένα απλό φούσκωμα μέχρι χρόνιες παθήσεις.

Πολλοί άνθρωποι συστηματικά καταναλώνουν τρόφιμα και ποτά χωρίς να γνωρίζουν ότι παρουσιάζουν ή ενδέχεται να παρουσιάσουν δυσανεξία ή έστω ευαισθησία σε κάποια από αυτά. Όσο λοιπόν μεγαλώνει η διάρκεια κατανάλωσης τους τόσο επιβαρύνεται ο οργανισμός και επιδεινώνεται η ευαισθησία του. Πολύ συχνά, μάλιστα, συγχέεται η δυσανεξία με την αλλεργία, η οποία ωστόσο έχει αμεσότερα, ισχυρότερα και πιο παροδικά συμπτώματα, και είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί.

 “Το σώμα μας, αδυνατώντας να ολοκληρώσει την πέψη της τροφής, προσπαθεί να προστατευθεί και έτσι παρουσιάζει προσωρινά ή και μόνιμα παθολογικά συμπτώματα, από ένα απλό φούσκωμα μέχρι χρόνιες παθήσεις”  

Τι συμβαίνει στο σώμα

Όταν ο οργανισμός μας παρουσιάζει ευαισθησία σε ένα τρόφιμο ή κάποια συστατικά του, αυτό περνάει στο πεπτικό μας σύστημα χωρίς να αφομοιωθεί εντελώς, συχνά επειδή δεν μπορεί να παράξει αρκετά ένζυμα για να το διασπάσει. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, στην περίπτωση της λακτόζης (που περιέχεται στο γάλα), στην οποία εκατομμύρια άνθρωποι είναι δυσανεκτικοί γιατί ο οργανισμός τους δεν παράγει αρκετή λακτάση, το ένζυμο δηλαδή που χρειάζεται για να διασπάσει τη λακτόζη.

Στη συνέχεια, οι ουσίες του τροφίμου εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Τότε, το ανοσοποιητικό σύστημα τις αναγνωρίζει ως απειλή και τις αντιμετωπίζει ως αντιγόνα, όπως κάνει συνήθως, για παράδειγμα, με τους ιούς και τα μικρόβια. Γι’ αυτό παράγει αντισώματα IgG (ανοσοσφαιρίνες Γ) ώστε να προστατεύσει τον οργανισμό από την τροφή-εισβολέα. Η διαδικασία αυτή, ιδίως αν έχει διάρκεια, επιβαρύνει συνολικά τα όργανα και διαταράσσει τις λειτουργίες του οργανισμού.

Πώς εντοπίζεται η δυσανεξία;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ανιχνεύσουμε τη δυσανεξία ή την ευαισθησία σε ορισμένες τροφές. Ένας συνήθης τρόπος είναι η δοκιμή. Αφαιρούμε δηλαδή ένα τρόφιμο από τη διατροφή μας και παρατηρούμε τις αντιδράσεις του. Παράλληλα, υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες κλινικές εξετάσεις και εναλλακτικές μέθοδοι που εντοπίζουν δυσανεξίες.

Ωστόσο, αρκετές από τις παραπάνω μεθόδους είναι αρκετά χρονοβόρες, αφού διαρκούν από ημέρες μέχρι εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν πάντα να ανακαλύψουν με απόλυτη ακρίβεια ποιο ή ποια συστατικά μιας τροφής είναι αυτά που προκαλούν δυσανεξία στον οργανισμό. Ιδίως όταν η διαρκής παρουσία του στις διατροφικές μας συνήθειες είναι πιθανό να έχει προκαλέσει χρόνια προβλήματα που δεν είναι εύκολα αντιληπτά.

Η μέθοδος του βιοενεργειακού ελέγχου (screening), όμως, διαφέρει τόσο στη διαδικασία όσο και στη διάρκεια. Είναι ανώδυνη, αφού δεν περιλαμβάνει για παράδειγμα τη λήψη αίματος, διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και έχει άμεσα αποτελέσματα.

 “Αρκετές από τις συνήθεις μεθόδους εξέτασης δυσανεξίας είναι αρκετά χρονοβόρες, αφού διαρκούν από ημέρες μέχρι εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν πάντα να ανακαλύψουν με απόλυτη ακρίβεια ποιο ή ποια συστατικά μιας τροφής είναι αυτά που ερεθίζουν τον οργανισμό”

Τεστ δυσανεξίας, γρήγορα και ανώδυνα

Στον χώρο ΔΥΣANΕΞΙΑ, χρησιμοποιούμε μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο που ελέγχει τις αντιδράσεις του οργανισμού σε εκατοντάδες τροφές και μας δίνει τις βάσεις για ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα διατροφής.

Επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε περισσότερα για το εύκολο, γρήγορο και απολύτως ανώδυνο τεστ τροφικής δυσανεξίας στον χώρος ΔΥΣANΕΞΙΑ.


Να θυμάστε ότι…

…η τροφική δυσανεξία δεν εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο για όλους τους ανθρώπους. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μπορεί να αντιδράσει λιγότερο ή περισσότερο σε μία ή περισσότερες τροφές, σε σχέση με τους άλλους.

…εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, το πώς θα αντιδράσει ένας οργανισμός σε ένα τρόφιμο εξαρτάται και από την κατάσταση της υγείας του, την ηλικία του ατόμου και το συνολικό τρόπο ζωής του.

…αν και η αντίδραση του οργανισμού σε μια τροφή επηρεάζεται από την ποσότητα στην οποία την καταναλώνει, πολλές φορές αρκούν λίγα γραμμάρια για να τον ερεθίσουν, ιδίως αν περιλαμβάνονται στην καθημερινή του διατροφή (πχ. ψωμί).

Διαβάστε επίσης…