Τι μπορεί να προκαλέσει η δυσανεξία
Τα πιο κοινά συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας περιλαμβάνουν φούσκωμα, κούραση, πόνο στην κοιλιά, κράμπες στο στομάχι, ενόχληση στο έντερο, διάρροια, πονοκέφαλο, δερματικούς ερεθισμούς και αύξηση βάρους. Βεβαίως, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μοναδικός, ενώ παράλληλα η διατροφή κάθε ανθρώπου μπορεί να περιέχει διαφορετικές – σε ποσότητα και είδος – ουσίες.
Έτσι, τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η δυσανεξία αφορούν σχεδόν σε ολόκληρο το σώμα μας και τις λειτουργίες του. Αυτά, όπως έχουν καταγραφεί από το Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου*, την Αυστραλασιατική Εταιρεία Ανοσολογίας και Αλλεργίας** και την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία***, μπορούν να επηρεάσουν:
- Το πεπτικό σύστημα (στομάχι, έντερα):
Φούσκωμα, πόνος στην κοιλιά, καούρα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τάση προς έμετο, δυσκοιλιότητα, ευκοιλιότητα, κολίτιδα, γαστρίτιδα. - Το νευρικό σύστημα και την ψυχική υγεία:
Νευρικότητα, άγχος, εφίδρωση, δυσκολία συγκέντρωσης, εξάντληση, πονοκέφαλος, αϋπνία, δυσφορία. - Το δέρμα:
Κνησμός, εξανθήματα, έκζεμα, ακμή. - Το αναπνευστικό σύστημα:
Δύσπνοια, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα. - Το μεταβολισμό:
Παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών.
“Ακόμα κι αν δεν έχουμε συμπτώματα, ένα τεστ δυσανεξίας είναι ωφέλιμο ώστε να σκιαγραφήσουμε συνολικά τις διατροφικές «ευαισθησίες» και «προτιμήσεις» του οργανισμού μας, για να οργανώσουμε μακροπρόθεσμα μια ισορροπημένη διατροφή”
Πότε πρέπει να ελέγξουμε αν έχουμε δυσανεξία
Σίγουρα η εκδήλωση συμπτωμάτων ενδέχεται να συνδέεται με την τροφική δυσανεξία ή την ευαισθησία του οργανισμού μας σε ορισμένες τροφές. Ωστόσο, ιδίως στην περίπτωση που έχουμε έντονα συμπτώματα, είναι σκόπιμο πρώτα να επισκεφθούμε το γιατρό μας για να διαπιστώσει αν αυτά οφείλονται σε συγκεκριμένη πάθηση και μετά να εξετάσουμε το ενδεχόμενο δυσανεξίας.
Πέραν αυτού, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες συνίσταται να επιλέξουμε το τεστ δυσανεξίας:
- Όταν μια διατροφή αποδεικνύεται αναποτελεσματική στην απώλεια βάρους, ή όταν αυτό αποκτάται ξανά με το πέρας της δίαιτας.
- Όταν, παρόλο που προσέχουμε τη διατροφή μας, συνεχίζουμε να παίρνουμε βάρος.
- Όταν έχουμε ήπια, σποραδικά συμπτώματα, όπως σύντομο φούσκωμα μετά το γεύμα κ.λπ.
- Όταν θέλουμε να σκιαγραφήσουμε συνολικά τις διατροφικές «ευαισθησίες» και «προτιμήσεις» του οργανισμού μας, για να βελτιώσουμε τις γευματικές μας συνήθειες.
* National Health System UK (http://www.nhs.uk/conditions/food-intolerance/pages/introduction.aspx#symptoms)
** American Gastroenterological Association (http://www.gastro.org/info_for_patients/food-allergies-and-intolerances-101-food-allergy-vs-food-intolerance)
***Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy (https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/food-allergy-and-intolerance)
Διαβάστε επίσης…