Η φιλοσοφία μας

Δεν υπάρχει υπερβολή στη γνωστή πια φράση ότι «είμαστε αυτό που τρώμε». Χάρη στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και την πρόσβαση σε πλούσιο ψηφιακό υλικό, πάρα πολλοί άνθρωποι ενημερώνονται από ειδικούς, επαγγελματίες υγείας και ερευνητές για το πόσο σημαντική για την υγεία είναι μια ισορροπημένη διατροφή. Ποιες θρεπτικές ουσίες περιέχονται σε κάθε τροφή, ποια φαγητά ενδείκνυνται σε ποιες περιπτώσεις, ποιες είναι οι γενικές ιδιότητες κάθε τροφίμου, ποιες δίαιτες και διατροφικά προγράμματα είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, και πολλά παρόμοια ερωτήματα βρίσκουν γενικές απαντήσεις, με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Είναι αρκετές όμως οι… γενικές απαντήσεις;

Ανακαλύπτοντας ξανά την τροφή

Κάθε άνθρωπος και κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Εξίσου διαφορετική είναι και η απόκρισή του σε κάθε τροφή, η οποία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η ιδιοσυγκρασία, οι κλιματολογικές συνθήκες κ.ά. Όμως αυτή η γνώση δεν είναι καινούρια. Αντίθετα, ο Ιπποκράτης, που εκτός από γιατρός ήταν φιλόσοφος και στοχαστής, είχε προειδοποιήσει για τη σημασία της διατροφής και την επίδρασή της σε κάθε άνθρωπο, ξεχωριστά: «Στην τροφή μπορεί να υπάρχει το καλύτερο φάρμακο, μπορεί να υπάρχει και το χειρότερο. Το καλύτερο ή το χειρότερο, ανάλογα με την περίσταση»*.

Από τα αρχαία χρόνια, λοιπόν, η κατάσταση της ανθρώπινης υγείας συνδέθηκε με τις τροφές, με το πώς αυτές συνδυάζονται, σε ποσότητα και ποιότητα, αλλά και με την προέλευσή τους. «Η δύναμη της τροφής φτάνει στα κόκαλα, στα νεύρα, στις φλέβες, στους μυς, το δέρμα, τον ιστό, το λίπος, το αίμα, το φλέγμα, το μυελό, το μυαλό, τα έντερα και όλα τα μέρη. Φτάνει στη ζέστη, στην αναπνοή και την υγρασία»** του σώματος.

Και όπως έχουμε δει, πάντα ανάλογα με την περίσταση: «Η θρέψη κάποιες φορές αφορά στην ανάπτυξη και το ζην, όπως στην περίπτωση των μεγαλύτερων σε ηλικία. Κάποιες φορές πάλι αφορά στη δύναμη. Η κατάσταση του αθλητή δεν είναι φυσική. Για όλους, κορυφαίας σημασίας είναι η υγεία»***.

 “Στην τροφή μπορεί να υπάρχει το καλύτερο φάρμακο, μπορεί να υπάρχει και το χειρότερο. Το καλύτερο ή το χειρότερο, ανάλογα με την περίσταση” 

Ιπποκράτης (Περί Τροφής, π. XIX)

Από τη δυσανεξία στην ευεξία

Πέρασαν περίπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια από τότε που ο Ιπποκράτης, οι μαθητές και οι συνεχιστές του διατύπωσαν και επέκτειναν τις αρχές που συνδέουν την ανθρώπινη υγεία με τη διατροφή. Αυτή η προσέγγιση, ότι δηλαδή το κάθε φαγητό διαθέτει μια «δύναμη» που επιδρά απόλυτα στον οργανισμό μας, θετικά ή αρνητικά, αποτέλεσε και τη βάση για την ολιστική αντίληψη της διατροφής σήμερα.

Και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, γιατί ακριβώς η τεχνολογία και η βιομηχανία έχουν εισάγει στο σύγχρονο διαιτολόγιο χιλιάδες τροφές, με επίσης χιλιάδες ουσίες (πρόσθετα, χρωστικές, αρτύματα κ.λπ.), αλλά και διάφορους τρόπους επεξεργασίας (θερμική, χημική κ.ά.). Όπως ξέρουμε, πολλά από τα επεξεργασμένα/βιομηχανοποιημένα τρόφιμα ευθύνονται για διάφορα προβλήματα στο μεταβολισμό ή την υγεία μας, με το κυριότερο να είναι η απόκτηση βάρους ή αδυναμία να χάσουμε βάρος. Ταυτόχρονα, η αφθονία αυτή των διαθέσιμων (και επεξεργασμένων) τροφών δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε εξαρχής πώς ο κάθε οργανισμός μπορεί να αντιδράσει σε αυτές ή σε συνδυασμούς τους, ακόμα κι αν κάθε φαγητό, από μόνο του, θεωρείται ασφαλές προς κατανάλωση.

Μέρος της προσπάθειας να έχουμε καλύτερη γνώση για τις αντιδράσεις αυτές αποτελεί το τεστ τροφικής δυσανεξίας που προτείνουμε στον χώρο ΔΥΣANΕΞΙΑ. Ένα τεστ ανώδυνο, γρήγορο και ασφαλές, που έχει στόχο να «διαβάσει» τον οργανισμό σας και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις αδυναμίες του απέναντι στις διάφορες τροφές.
Ποια φαγητά «αρέσουν» πραγματικά στον οργανισμό σας;
Μήπως κάποια… γευστική συνήθεια συμβάλλει στην κούρασή σας;
Ποιες τροφές είναι αυτές που «μπλοκάρουν» το μεταβολισμό σας;

Επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τη δυσανεξία και να επωφεληθείτε από εκείνες τις τροφές που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σας. Ανακαλύψτε τη διατροφή σας και βάλτε την ευεξία στη ζωή σας!

*Ιπποκράτης, “Περί Τροφής”, π. XIX.
**“Περι Τροφής”, π. VII.
***“Περι Τροφής”, π. XXXIV.